Een Nederlandse band op het hoofdpodium

Een nieuwe trend bij festivals

Het festivalseizoen staat weer op punt van losbarsten; je zal dit jaar vaker dan ooit een Nederlandse band op het podium zien. Dat komt door het feit dat er steeds meer kwalitatief hoogstaande muziek wordt gemaakt door deze bands van eigen bodem. Daar waar Nederlandstalige bands in het verleden niet veel verder kwamen dan een tv programma wat hun muziek promootte moeten ze tegenwoordig worden ingevlogen vanuit het buitenland. Klinkende namen als Racoon en Chef’ Special trekken namelijk over de wereld heen met hun muziek die internationaal scoort.

Lokale klanken
Er zijn echter ook een aantal bands in ons land die bekendheid hebben gekregen doordat er in het dialect wordt gezongen. Een duo wat op deze manier bekendheid verwierf is Twarres. Bands zoals De Kast en Blöf zingen ook op een manier waaruit je direct de herkomst van de band kan herleiden. Deze bands treden inmiddels ook door het hele land heen op, en buitenlandse tours staan ook hier op de agenda. Voor een optreden in een feesttent of op een festival kan je een dergelijke band eveneens huren; door de herkenbare sound zijn het bands die al snel de juiste toon weten te zetten.

Een meezinger bij de hoofd-act
Wie graag naar festivals gaat komt doorgaans voor de hoofd-act. In het verleden was het zo dat er dan een Engelse of Amerikaanse band op het podium stond die als publiekstrekker diende, maar tegenwoordig zie je bands van eigen bodem die net zoveel publiek weten te trekken. Interessant is om te weten dat dit dezelfde bands waren die in voorgaande edities van dit soort festivals nog in de ‘aanstormend talent’ tent speelden. Het mag duidelijk zijn; ons kleine landje is bezig om internationaal bekendheid te verkrijgen via de muziek van eigen bodem.
Een succesnummer op jouw festival
Ben jij bezig met het organiseren van een lokaal festival, dan is een publiekstrekker van dit kaliber maar al te welkom. Je kan deze bands inhuren zonder contact met het management. Dat doe je door een evenementenbureau in te schakelen. Zij weten de weg naar de bekendste Nederlandse bands, en als er geen budget is voor een dergelijke band is er altijd nog de coverband die in staat is om hun nummers te vertolken.