Waarom schommelen voor kinderen gezond is

schommels

In een speeltuin zijn allerlei speeltoestellen te vinden die leuk zijn voor kinderen om mee te spelen. Een bekend speeltoestel zijn schommels. Het is heerlijk om heen-en-weer te schommelen op dit populair speeltoestel, maar wist je dat schommelen heel goed is voor de ontwikkeling van een kind? Laten we de voordelen van het schommelen eens nader bekijken!

schommels

De fysieke ontwikkeling

Een belangrijk voordeel van schommelen, is dat het een positief effect heeft op de fysieke ontwikkeling van een kind. Voordat het kind heen-en-weer kan schommelen, moet het zich natuurlijk afzetten. Ook tijdens het schommelen, blijft het lichaam in beweging. De armen doen mee en ook de benen zorgen ervoor dat het lichaamsgewicht steeds wordt verplaatst, waardoor het mogelijk is om heen-en-weer te schommelen. Verschillende spiergroepen worden tijdens het schommelen getraind. 

Goede ontwikkeling van de hersenen

Naast de fysieke voordelen die schommelen met zich meebrengt, zorgt het ook voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Schommelen heeft namelijk ook positieve effecten op de adaptieve, sociale, cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen. Tijdens het schommelen, verwerken de hersenen van kinderen allerlei zintuigelijke informatie. Het heen-en-weer schommelen, zorgt voor een goede ontwikkeling van het evenwichtsorgaan. Dit is niet alleen gunstig voor tijdens de kinderjaren, maar ook wanneer het kind ouder wordt, zal het profiteren van een goede coördinatie. Op emotioneel gebied worden kinderen ook veel sterker. In het latere leven krijg je te maken met consequenties van bepaalde acties. Schommelen helpt kinderen om consequenties en acties beter te begrijpen. Als je bijvoorbeeld te ver naar achteren hangt in een schommel dan val je eraf. 

Samen schommelen

Kinderen kunnen vaak heerlijk lang genieten van het heen-en-weer schommelen, maar ook voor volwassenen blijft het een geweldig speeltoestel. Als je er ruimte voor in je tuin hebt, dan is het zeker aan te raden om een leuke schommel te plaatsen. Vaak kun je bij bouwmarkten terecht om een mooi exemplaar te kopen. Bevorder de ontwikkeling van je kinderen door hen met dit leuke speeltoestel te laten spelen!