Thuisonderwijs: tips om goed te blijven presteren

Sinds half maart zitten veel scholieren, jong en oud, thuis. Ze krijgen les vanaf een beeldscherm, waarop een leraar het allemaal zo goed mogelijk probeert uit te leggen. Dit is ook voor hem of haar lastig, net zoals voor de leerlingen. Je ziet je vrienden niet meer, het is verleidelijk om gewoon in je bed te blijven liggen of om de les te volgen in je pyjama. Hoe moet je het dan wel doen? Hieronder een aantal tips omtrent thuisonderwijs!

Planning

Als ouder ben je ineens fulltime leraar geworden. Je moet je kinderen helpen en dit brengt stress en spanning met zich mee, want je hebt daarnaast ook nog een drukke baan. Maak het daarom niet te moeilijk voor jezelf en je kind, maar zet doelen en maak het haalbaar. Voer de druk niet te hoog op, maar wees flexibel. Het is goed om een schema te maken om zo een ritme te creëren. Echter, volg deze niet te strak: als je merkt dat je kind afdwaalt, las dan een pauze in of laat hem buitenspelen. Zo kunnen jullie daarna weer met volle energie er tegen aan! Ook moet je je goed bewustzijn van de vervaging in de relatie die je hebt met je kind: je bent namelijk nu ook opeens zijn leraar! Hier ben je niet voor getraind, dus mocht het een keer niet lukken, dan maakt dat helemaal niks uit. De volgende dag begin je gewoon weer en lukt het wel!

Praten

Ten eerste is het goed om over veranderingen te praten met je kind, maar ook mensen van buitenaf. Vraag hen hoe zij het aanpakken, waar zij tegen aanlopen en hoe zij dit oplossen. Dit kan jou uiteindelijk nieuwe inzichten geven! Aan het einde van de dag is het ook handig om aan je kind te vragen hoe hij het vond en wat hij geleerd heeft. Zo laat je zien dat je echt betrokken bent en het thuisonderwijs serieus neemt. Merk je aan je zoon of dochter dat het thuisonderwijs echt lastig is? Kijk dan eens op de website van Praktijk Rozenhage voor meer informatie.

Blijf in beweging

Het is ook belangrijk om in beweging te blijven. Wissel leren en bewegen dus goed af. Sommige kinderen hebben meer beweging nodig, anderen wat meer. Maar probeer altijd even naar buiten te gaan. Buitenspelen en sporten (voor kinderen onder 18) mag gewoon nog, stimuleer dit dus ook!

Ondervind jij of je kind problemen thuis en wil je meer informatie of hulp? Ga dan naar https://www.praktijkrozenhage.nl/ en zij kunnen jou helpen.