Beton in je eigen woonkamer

Of je nou een beton cire woonkamer wilt of geen beton cire woonkamer wilt. Beton is best iets bijzonders omdat het voor zo veel dingen gebruikt kan worden. Het is wel belangrijk om te weten dat 6. Beton en cement niet hetzelfde zijn. Beton is een mengsel van 60 – 65% toeslagmaterialen zoals zand, grind en steenslag, 15 – 20% water en slechts 10 – 15% cement. Wanneer het wordt gemengd, harden het cement en het water uit, waardoor de aggregaten worden gebonden aan de vaste massa die we beton noemen. Er bestaat dus niet zoiets als een betonnen stoep! Beton leeft al heel lang met ons mee.

Geschiedenis

Wist je bijvoorbeeld dat de eerste betonnen snelweg werd gebouwd in 1909, dat nu deel uitmaakt van het noordwesten van Detroit. De kilometer lange weg kostte $13,492,83 en werd gebouwd door de Wayne County Road Commission, waarvan Henry Ford lid was. Tot dat moment waren onverharde wegen aangelegd met bakstenen of kasseien, of een mix van teer en stenen genaamd macadam – die allemaal zorgden voor een hobbelige rit. Het Britse leger gebruikte beton om vijandelijke vliegtuigen te detecteren.Vóór de ontwikkeling van radar in de Tweede Wereldoorlog, plaatsten de Britten parabolische akoestische spiegels – gewoonlijk ‘luisterende oren’ genoemd – om inkomende vliegtuigen te detecteren. Een netwerk van deze enorme betonnen geluidsreflectoren werd tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog langs de kust van Engeland aangelegd en is nog steeds te zien.

Oudheid en beton cire

Wist je ook dat een beton cire woonkamer in het oude Rome werd gebruikt?Romeinse bouwers mengden kalk, water en vulkanische as van de Vesuvius en noemden het beton ‘pozzolana’. In feite schreef de Romeinse civiel ingenieur Vitruvius over vier soorten pozzolana – zwart, grijs, rood en wit. De Romeinen begrepen de waterdichte eigenschappen van dit opmerkelijke nieuwe bouwmateriaal en gebruikten het om hun haven in Cosa te bouwen. Hoewel de haven zijn hoogtepunt bereikte in 100 voor Christus, overleven drie van zijn betonnen pieren als een bewijs van de technische knowhow van de antieke wereld.